Gevolgen boycot door vlucht MH17

 
Printervriendelijke versie

Op 17 juli 2014 werd vlucht MH17 door separatisten boven de Russisch-Oekraïense grens neergehaald. Dat resulteerde in strafmaatregelen van het Westen tegen Rusland, die door Rusland werden beantwoord met enkele importverboden. Vooral tuinbouwproducten werden hierdoor getroffen. Door het wegvallen van de Russische markt worden Nederlandse tuinders hard getroffen, wat hun vaak toch al niet sterke liquiditeitspositie verder zal doen verslechteren.

De regering heeft inmiddels laten weten dat indien dat nodig mocht zijn de Belastingdienst binnen het bestaande fiscale instrumentarium te hulp kan en zal schieten. Algemene maatregelen zijn echter nog niet aan de orde.

Bij hulp door de fiscus kan gedacht worden aan het verlagen van voorlopige aanslagen (bij een lagere winstverwachting), verzoeken om uitstel van betaling en het verlagen van het zakelijk salaris van de dga als de ondernemer een bv heeft. Kom in ieder geval tijdig in actie om boetes wegens te late aangifte of te late betaling te voorkomen.